Oprindeligt tilhørte Moseholm Eggersgaard familien. Min bedstefar Christian Eggersgaard og min bedstemor Anne Magrethe Eggersgaard overtog et af lodderne udstykket fra Store Mosegaard, og opførte Moseholm omkring år 1900.
Kilde: Søster Grethe datter Inger
Min bedstefars Kresten Eggersgaards skøde fra omkiring år 1900drede består af seks siders håndskrevet udførligt.
Skødet på Moseholm ser ud til at være udstedt 1931, men er førest meldt endeligt skøde 14. okt. 1938. Det tog lang tid dengang.
Skødet er dog kun på 4 sider.
Jeg finder dette billede helt fantastisk, specielt min mor, der er så fin og det ser ud til, at hun ved det selv
Her er Morbror Jens mor Sidsel Marie og Morbror Christian mange år senere.
Jeg finder det lidt sjovt, at de sidder i samme rækkefølge.
De to børn på billedet skulle være min mor Sidsel Marie Eggersgaard og min morbror Jens Eggersgaard.
Som det fremgår af billedet, var Moseholm oprindeligt et kroghus med to længer.
Mine forældre overtog gården efter mine bedsteforældre i 1926 og boede der til 1964, hvor Moseholm blev solgt til Moselund, og mine forældre flyttede til Timring.
Således blev Moseholm stedet, hvor det hele begyndte i vinteren 1945 i den kolde februar måned, de sidste måneder af den store krig nummer to. Den 12. blev jeg født på en af Mosegårdene.
En lille landbrugsejendom på godt og vel 20 tønder land. Et traditionelt landbrug med otte malkekøer, et ubestemt antal kalve og grisesøer, smågrise, høns, katte og en hund, Dolly.
Min mor, Marie Nicolaisen, og min far, Jacob Nicolaisen, havde den lille landejendom Moseholm, der var min mors fødehjem. Vi var syv søskende, der voksede op på denne vores plet, og jeg var den sidste i flokken.
Mit fødehjem vil for altid være noget specielt, der vil til hver en tid være følelser forbundet med dette sted og egnen omkring. Der er velkendte områder, som kan fortælle små hemmelige historier fra barndommens tid.
Jeg kører ofte forbi Moseholm, når jeg er i Timring, og hver gang er det, som om at der gøres en form for stabilitet, rødderne får lige en ny omgang næring til at stabilisere forankringen
Moseholm med tre længer.
Dette fine maleri blev gjort af en maler, der kom forbi.
På samme måde med dette specielle vægtæppe der hang, så længe jeg kan huske tilbage, over chaiselongen i dagligstuen. Jeg kan huske, at jeg som barn ofte har ligget og kikket på dette billedtæppe. Jeg kunne godt forestille mig, at det har et specielt navn, men jeg ved det ikke.
Kongenshus Mindepark med det fulde navn Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere (Kongenshus Hede) er en mindepark for opdyrkerne af heden i Jylland. Parken
ligger 25 kilometer sydvest for Viborg (Resen Sogn, Fjends Herred). Det var Hedeselskabet, som i 1942 opkøbte det cirka 1.200 hektar store område med uopdyrket hede, som i dag udgør mindeparken. Parken åbnede den 10. juni 1953.
I Kongenshus Mindepark finder man Mindedalen med 39 herredssten omgivet af tilsvarende sognestenm…
Wikipedia · Tekst under CC-BY-SA-licens
Jens Tomsen blev også belønnet med denne fine sølvpokal for opdyrkning af heden.
Sølvpokalen kom til at være i vores familie, og i dag har jeg den. Igennem min barndom husker jeg sølvpokalen, som havde sin plads på skænken derhjemme. Det var med en vis stolthed min far fortalte om pokalen, og vi mærkede den glæde og respekt han følte for arvegodset, som var blevet ham betroet. Jeg synes også jeg husker, der
var en historie om, hvorfor det blev min far der fik pokalen som ejendom. Min far var fætter med Jens Eggersgaard, og de var begge ungkarle på det tidspunkt, om der så var noget om snakken, men som jeg hørte det, skulle der være blevet sagt, at den af dem, som først blev gift skulle have pokalen, og det blev så min far. Måske også fordi, det var min far som drev gården videre, som mine oldeforældre havde opdyrket.
Jeg har så længe jeg husker vidst at din mor Marie Nicolaisen var kusine til min far, og at der var mange flere kusiner og fætre blandt andet Jens og Christen Eggersgaard familierne fra Riis, og mange andre, hvilket jeg har fået bekræftet under min slægtsforskning, fordi det var børnerige familier de fleste.
Når du så nævner Laust Mosegaard, så ved jeg ikke helt hvem du mener. Der er en Laust fra Mosegaard, som er døbt Laust Ørregaard Andersen og er født 13. januar 1875 og død den 14. december 1951, og han var broder til din bedstemor Ane Margrethe Jensen (Andersen) født 1869, en søster Laura Kristensen(Andersen) født 1872, en broder Anders Kristian Damgaard. Din oldemor på din mors side Lene Marie Andersen(Laustsen) født 1831 i Ørre og død 1881 var i 1. ægteskab gift med Laust Thorup Nielsen født i Mosegaard i 1821 og død i 1865, og der var fire halvsøskende til din bedstemor. Lene Marie Andersen(Laustsen) 2. ægteskab med Jens Christian Andersen født 1839 i Lille Damgaard, Aulum. Han gifter sig også igen og ved hans død i 1904 står der at han var i sit 2. ægteskab, men har ikke undersøgt om han blev gift efter at din oldemor døde. Det er i i sidste ægteskab din bedstemor er født som ældste barn. Det var lige lidt af det du spurgte om, men skriv igen hvis du har en anden opfattelse af sammenhængen, men iblandt giver det lidt forvirring, fordi nogen personer har gået under navnet for gården eller andre tilnavne. På gravstenen for min oldefars bror på min mors side, står der Jens Lillelund, men han har aldrig været døbt eller søgt om navnet Lillelund. Det var først hans børn der søgte om navnet og fik slettet Jensen. Ja det var lige et sidespring.
Kilde: Kirsten Grønbæk
Kirsten Grønbæk skriver om vores fælles slægt
Her er spændende læsning om anerne mange generationer tilbage, som jeg har fået lov til af Kirsten Grønbæk at bringe her.
Jens Thomsen blev født 12.april 1826 i Trækrishus/Vind Sogn som søn af Thomas Jensen Grønbæk og Christense Christensdatter og døde 16.juni 1917 i Vorgod og blev begravet på Timring kirkegård
Sidsel Marie Nielsdatter blev født 16.juli 1834 Sønderhus i Tvis sogn og datter af Niels Christensen og Ane Marie Christensdatter og døde 6.marts 1889 i Smækbjerg, Timring og blev begravet på Timring kirkegård
De blev gift 3.november 1855 i Timring Kirke
Børn af det ægteskab
Niels Jensen født 22.august 1856 Stensbjerg, Timring – død 4. april 1940 i Vorgod, og begravet på Timring kirkegård.
Christine Jensen født 16.oktober 1857 i Stensbjerg, Timring - død 13. maj 1931 i Vildbjerg, og begravet på Vildbjerg kirkegård.
Thomas Christian Jensen født 25.marts 1859 Stensbjerg, Timring – død 8. maj 1861 og begravet på Timring kirkegård.
Ane Marie Hesselvig (Jensen) født 23.april 1861 Stensbjerg, Timring – død 28. december 1950 i Bording, og begravet på Bording kirkegård.
Christiane Jensen født 26.november 1862 Stensbjerg, Timring – død 24. oktober 1944 i Videbæk, og begravet på Videbæk kirkegård.
Mariane Poulsen(Jensen)født 11.marts 1864 Stensbjerg, Timring – død 11.marts 1925 Lille Riis Timring, og begravet på Timring kirkegård.
Diderik Grønbæk Jensen født 16.marts 1866 Stensbjerg, Timring – død 30. januar 1950 i Vorgod, og begravet på Vorgod kirkegård.
Anna Andersen (Jensen) født 16.marts 1866 Stensbjerg, Timring – død 8. november 1961 i Ildskov, og begravet på Ildskov kirkegård.
Peder Morre Jensen er født 20.januar 1869 Stensbjerg, Timring – død 13. august 1932 i Vorod, og begravet på Vorgod kirkegård.
Christen Ekkersgaard Jensen født 8.april 1870 Stensbjerg – død 24. oktober 1944 i Timring, og begravet på Timring kirkegård.
Thomasine Hansen(Jensen) født 10.juni 1872 Stensbjerg, Timring – død 9.april 1960 Herning/Timring
Niels Mosegård Jensen født 1.juni 1874 Stensbjerg, Timring – død 22.juni 1874 Timring
Mine oldeforældre havde i 1855 købt hede loddet på Birkmose Mark, og som de herefter begyndte at opdyrke. Om Jens Thomsen ved jeg, at han var født 12.april 1826 i Trækrishus/Vind Sogn, og virkede indenfor landbruget hele sit liv, og indtil efteråret omkring 1855 i egnen omkring Vind. Han deltog i den såkaldte treårskrig fra 1848-1850, og var med ved slaget i Fredericia den 6.juli 1849 ud mod Trelde, og så general Rye falde nær Trelde skanse. Han deltog også i slaget ved Isted den 25.juli 1850, hvor han blev såret i det ene ben, og ført til Flensburg, og senere opereret i København, men han fik dog mén deraf, og haltede resten af livet.
I november 1854 og til 1855 tjente han i degneboligen i Vinding. Den 3. november 1855 bliver han viet i Timring kirke til Sidsel Marie(Nielsdatter)født den 16. juli 1834 Sønderhus i Tvis. Ifølge en slægtsbog flyttede Sidsel Marie til Timring den 29. oktober 1854, men som der står, kendte de nok allerede hinanden fra hjemegnen. Ifølge folketællingen i Timring sogn 1855, bor hun hos en stor broder Christen Nielsen Eggersgaard, som også er flyttet til Timring fra Tvis og bor i Birkmosehus, et hus, og han er snedker. Sidsel Marie er født i Tvis, men hendes forældre kom fra Aulum kanten. Hendes far Niels Christensen var født på Eggersgaard ved Sinding og hendes mor Ane Maries slægt var fra Aulum kanten
Trods stort virke med opdyrkning af heden, opvoksede der i årene fremover en stor børneflok i hjemmet på Smækbjerg, og de fleste fik deres virke i Timring og nærliggende sogne, dog døde der en dreng som 2årig og den yngste blev kun få uger gammel.
Som allerede skrevet havde de købt et hedelod på Birkmose Mark i Smækbjerg, og efter giftemålet, tog de fat i opdyrkning af jorden/heden med en ko og en stud som trækkraft. Det gjorde de med stor flid, og i 1872 fik han/de et sølvbæger for landboflid, og af den stedlige landboforening en jernplov. Jens Thomsens flid med hedeopdyrkning, blev senere belønnet med en mindesten i Kongenshus Mindepark. I Jens Thomsens velmagtsdage var han i en lang årrække medlem af Timring sogneråd(dengang Timring-Vildbjerg-Nøvling)
Sølvpokalen kom til at være i vores familie, og i dag har jeg den. Igennem min barndom husker jeg sølvpokalen, som havde sin plads på skænken derhjemme. Det var med en vis stolthed min far fortalte om pokalen, og vi mærkede den glæde og respekt han følte for arvegodset, som var blevet ham betroet. Jeg synes også jeg husker, der var en historie om, hvorfor det blev min far der fik pokalen som ejendom. Min far var fætter med Jens Eggersgaard, og de var begge ungkarle på det tidspunkt, om der så var noget om snakken, men som jeg hørte det, skulle der være blevet sagt, at den af dem, som først blev gift skulle have pokalen, og det blev så min far. Måske også fordi, det var min far som drev gården videre, som mine oldeforældre havde opdyrket.
Det fortælles at, det om hjemmets atmosfære kunne siges, at de ved fælles slid arbejdede sig frem til velstand, thi jernflid og nøjsomhed var til huse. Han lærte tidlig sine børn, at nøjsomhed krydrer det daglige brød. Han lærte dem tillige at vende sind og tanker opad til ham, der er alle gode gavers giver. Jens Thomsen var en meget religiøs mand, og det mærkedes på den måde han holdt hus, andagt og bøn på, at her var der en mand, der havde levet et langt liv med sin gud. Den 6.marts 1889 dør hans første hustru og mor til deres børn, min oldemor Sidsel Marie Nielsdatter og begraves på Timring kirkegård.
Igennem Luthersk missionsmøder, som blev afholdt flere steder, bl.a. på Ågård og lille Lysgaard i Vildbjerg, i Moselund på Solsøhede(ca. 3km nordøst for Videbæk). Her kom Jens Thomsen til at kende enken Maren Kristine Danielsen, og de blev gift den 12. november 1896 i Vorgod kirke. Jens Thomsen flyttede til Moselund, som de drev sammen til 1913, hvor Moselund blev afhændet til Jens Thomsens sønnedatter Jensine og(datter af Diderik Grønbæk). Hun blev gift i Vorgod kirke den 18.november 1913 med Christian Jensen født 18.juli i Damhus, Efter afståelsen af Moselund fik Jens Thomsen og Maren Kristine ophold hos en søn Peder Morre, der boede i en mindre ejendom ”Dinesminde” ca. 1 km vest for Barde, og der døde Jens Thomsen i 1917, hvorpå Maren Kristine flyttede til Videbæk, hvor hun døde i 1921. De er begge begravet på Timring kirkegård, hvor også hans første hustru ligger begravet.
Mine tipoldeforældre(Jens Thomsens far og mor)
Thomas Jensen Grønbæk født 12. August 1796 i Vinding sogn og søn af Jens Madsen Grønbæk og Dorthea Thomasdatter, og døde 8.januar 1882 i Vind sogn, og begravet ved Vind kirkegård
Christence Christensdatter født 21.juni 1789 Ulfborg sogn, og datter af Christen Christensen og Anne Marie Sørensdatter, og døde den 22. december 1872 i Vind og begravet ved Vind kirke,
De blev gift 26.februar 1826 i Vind Kirke
Børn af det ægteskab
Jens Thomsen født 12.april 1826 i Trækrishus/Vind Sogn – død 16.juni 1917 i Vorgod/Timring
Dorthea Thomasdatter født 19.juni 1829 i Trækrishus/Vind Sogn-død
Thomas Jensen var husmand og dagleier og Christence dør 10 år før ham og han er bor hos datter og svigersøn ved sin død og han er indskrevet som fattiglem.
Christence er blevet mor til 3 børn i 1816, 1819 og 1821 alle født i Vind sogn inden ægteskabet med Thomas Jensen
Mine tipoldeforældre(Sidsel Marie Nielsen far og mor)
Niels Christensen født Sinding sogn 7. juni 1799 og søn af Christen Nielsen og Mette Jepsdatter og døde 14.april 1850 i Sønderhus, Tvis, og blev begravet ved Tvis kirkegård
Ane Marie Christensdatter blev født 12. januar 1801 i Aulum og datter af Chresten Larsen og Kirsten Mathiasdatter og døde 4.juli 1883 i Sønderhuus, Tvis, og blev begravet ved Tvis kirkegård
De blev gift den 25, marts i Aulum kirke
Børn i det ægteskab
Mette Kirstine Nielsdatter født 17. december 1826 i Tvis og død 14. april 1892 i Tvis
Christen Nielsen Eggersgaard født 25. december 1828 i Tvis og død 25. juli 1889 i Timring
Mariane Nielsdatter født 4. december 1830 i Tvis og død 28. april 1860 i Tvis
Sidsel Marie Nielsdatter født 16. juli 1834 i Tvis og død 6. marts 1889 i Timring
Mine 2 x tip oldeforældre(Thomas Jensen Grønbæks far og mor)
Jens Madsen Grønbæk født i Grønbæk og døbt 12.maj 1761 i Tvis – død 13.marts 1838 i Vind
Dorthe Thomasdatter født/døbt 9. februar 1758 Vinding - død(ukendt, hun lever i 1801 ifølge folketælling, men manden er enkemand i 1834)
Mads Grønbæks søn kaldet Jens blev båret af mademoiselle Anne Langelund, Huusholderske på Tvis Closter, fadderne var Anders Fodermester, Iver Ladefoged, Peder Halgaard, Peder Morre og hustru
Børn
Maren Jensdatter
Mads Jensen
Tomas Jensen
Johanne Jensdatter
Mine 2 x tip oldeforældre(Christence far og mor)
Christen ChristensenTamburs født Ulfborg sogn 1750 og død i Vind sogn 1. april 1813
Anne Marie Sørensdatter født 31. juli 1751 og død 12. januar 1816 i Vind
Gift i Vind kirke 1778
Ifølge folketællingen i 1787 bor de i Dystrup, Ulfborg sogn
Mine 2 x tip oldeforældre(Niels Christensen far og mor)
Christen Nielsen født 22.februar 1750- død 5.juli 1818 i Eggergaard, Sinding
Mette Jepsdatter født 1773 – død 11. juni 1803 i Eggersgaard, Sinding
Gift 23.januar 1799 i Aulum
7.generation (3 x tip oldeforældre)
Mine 3 x tip oldeforældre( Jens Madsens far og mor)
Mads Kjeldsen Grønbæk født 1708 i Grønbæk, Tvis og død 1788 i Grønbæk Tvis sogn
Johanne Kjeldsen Grønbæk( Andersdatter)født 1724 i Mejrup, og død 9.september 1781 i Grønbæk,Tvis
De blev gift 9. august i Mejrup kirke
Fra bogen Tvis sogn og dets beboere har jeg om gården Grønbæk fundet lidt historie om de første familier.
Grønbæk opstår formentlig i begyndelsen af 1600-tallet. Den nævnes første gang i 1633 som fæstegård under Tvis kloster og bebos af Marquaed Pedersen og Thomas Pedersen. Ved matriklen i 1664 omregnes gårdens landgilde til hartkorn 6-3-0-2, som ved opmålingsmatriklen i 1688 nedsættes til 4-6-0-2. Gårdens to fæstere er Mads Kjeldsen og Thomas Jensen. Sidstnævnte flytter til Haurids og senere til Smedegård. I stedet overtager Bertel Laursen hans fæstepart i Grønbæk. Men også han forsvinder ud af billedet og efterfølges af Thøger Grønbæk – men hvad han hedder mere end Thøger, fortæller kirkebogen ikke. Hans kone hedder Maren Nielsdatter og de kommer fra Stokvad, hvor han selvfølgelig hed Thøger Stokvad. Maren Nielsdatter dør i 1690(32 år) efter at være nedkommet med datteren Maren. Herefter flytter Thøger Grønbæk til Skærpendal og senere til Vibholm.
Fra omkring 1700 er Mads Kjeldsen enefæster i Grønbæk. Han er født omkring 1629 og dør i 1706. Han bliver gift med Johanne Jensdatter, født omkring 1638, og de får børnene Kjeld, Karen, jens, Mette, Kirsten, Johanne Niels og Christen, de to sidste er født i 1677 og 1679. Johanne Jensdatter dør i 1686 og derefter gifter Mads Kjeldsen sig med Anne Jensdatter, Nørre Felding i 1688 og de får 3 børn inden hun dør i 1693.
Det er sønnen Kjeld Madsen fra 1. Ægteskab der overtager fæstet efter faderen. Han gifter sig i 1706 med Karen Nielsdatter født 1679 med ukendt hjemsted. De får børnene Mads, Niels og tvillingerne Peder og Iver.
Igen er det sønnen Mads Kjeldsen der overtager fæstet, der i 1745 gifter sig med Johanne Andersdatter født 1724 i Mejrup. De får børnene Maren 1749, Karen 1750, Kjeld 1752, Anders 1756 og Jens 1761.
Sønnen Kjeld Madsen overtager fæstet og køber i 1803 gården for 900 rigsdaler og 310 rigsdaler for kirketiende. Han er gift 2 gange og bliver far til 16 børn, 7 i første ægteskab og 9 i andet ægteskab. Hans første kone er Marianne Christensdatter født 1761 i Mejrup og hun dør 39 år gammel i 1800. I andet ægteskab er han gift med Inger Nielsdatter født 1777 i Høgild, Aulum. Efter Kjeld Madsens død flytter enken til Over Skautrup med sine børn og sønnen Diderik Kjeldsen overtager Grønbæk.
Han gifter sig i 1838 med Bodil Kirstine Svenningsdatter, født 1802 i Vinding. De får børnene Inger 1840, Svenning 1842, Ane 1845, og Kjeld 1848. Diderik Kjeldsen dør i 1858, kun 52 år gammel og enken driver gården ved sønnernes hjælp indtil 1875. Da sønnerne overtager den, beslutter de at dele gården. Kjeld får fødegården som herefter kaldes Øster Grønbæk, og Svenning bygger Vester Grønbæk.
Mine 3 x tip oldeforældre (DortheThomasdatter far og mor)
Ifølge kirkebogen i Vinding sogn ved Dorthes fødsel 1758 hedder fadderen Thomas Bachs (jeg har ikke fundet moderen og faderens efternavn).
Mine 3 x tip oldeforældre (Christen Nielsens far og mor)
Niels Eggersgaard
Ukendt
Mine 3 x tip oldeforældre (Mette Jepsdatter far og mor)
Jep Jensen Kjærgaard født 1734 – død i Kjærgaard 20. maj 1810 i Aulum
Inger Jensen (Sørensdatter) født 1745 og død 9. september 1793 i Aulum
I Grønbæk familien har jeg nok et par generationer mere, som du også kan se i beskrivelsen fra Grønbæk gårde. Det var så din bedstefars Christen Eggersgaard Jensen s aner.
Jeg bemærkede lige i går at han døde samme dag i 1944 som søsteren Christiane gjorde. I mit slægtstræ har jeg også noget af din bedstemoders slægt, men det er ikke nedskrevet. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere for at der ikke findes fejl, men vil alligevel sige at jeg kontrollerer dobbelt, og derfor er der også tomme felter. Nogen kirkebøger er gået tabt eller der er sider som er ødelagte eller ulæselige og især Aulum har en svær og ulæselig bog. Håber du kan bruge noget af dette her, eller det kan give dig en hjælp til rumme din families aner.
Hilsen fra
Kirsten Grønbæk
Mine 2 x tip oldeforældre(Christence far og mor)
Christen ChristensenTamburs født Ulfborg sogn 1750 og død i Vind sogn 1. april 1813
Anne Marie Sørensdatter født 31. juli 1751 og død 12. januar 1816 i Vind
Gift i Vind kirke 1778
Ifølge folketællingen i 1787 bor de i Dystrup, Ulfborg sogn
Mine 2 x tip oldeforældre(Niels Christensen far og mor)
Christen Nielsen født 22.februar 1750- død 5.juli 1818 i Eggergaard, Sinding
Mette Jepsdatter født 1773 – død 11. juni 1803 i Eggersgaard, Sinding
Gift 23.januar 1799 i Aulum
7.generation (3 x tip oldeforældre)
Mine 3 x tip oldeforældre( Jens Madsens far og mor)
Mads Kjeldsen Grønbæk født 1708 i Grønbæk, Tvis og død 1788 i Grønbæk Tvis sogn
Johanne Kjeldsen Grønbæk( Andersdatter)født 1724 i Mejrup, og død 9.september 1781 i Grønbæk,Tvis
De blev gift 9. august i Mejrup kirke
Fra bogen Tvis sogn og dets beboere har jeg om gården Grønbæk fundet lidt historie om de første familier.
Grønbæk opstår formentlig i begyndelsen af 1600-tallet. Den nævnes første gang i 1633 som fæstegård under Tvis kloster og bebos af Marquaed Pedersen og Thomas Pedersen. Ved matriklen i 1664 omregnes gårdens landgilde til hartkorn 6-3-0-2, som ved opmålingsmatriklen i 1688 nedsættes til 4-6-0-2. Gårdens to fæstere er Mads Kjeldsen og Thomas Jensen. Sidstnævnte flytter til Haurids og senere til Smedegård. I stedet overtager Bertel Laursen hans fæstepart i Grønbæk. Men også han forsvinder ud af billedet og efterfølges af Thøger Grønbæk – men hvad han hedder mere end Thøger, fortæller kirkebogen ikke. Hans kone hedder Maren Nielsdatter og de kommer fra Stokvad, hvor han selvfølgelig hed Thøger Stokvad. Maren Nielsdatter dør i 1690(32 år) efter at være nedkommet med datteren Maren. Herefter flytter Thøger Grønbæk til Skærpendal og senere til Vibholm.
Fra omkring 1700 er Mads Kjeldsen enefæster i Grønbæk. Han er født omkring 1629 og dør i 1706. Han bliver gift med Johanne Jensdatter, født omkring 1638, og de får børnene Kjeld, Karen, jens, Mette, Kirsten, Johanne Niels og Christen, de to sidste er født i 1677 og 1679. Johanne Jensdatter dør i 1686 og derefter gifter Mads Kjeldsen sig med Anne Jensdatter, Nørre Felding i 1688 og de får 3 børn inden hun dør i 1693.
Det er sønnen Kjeld Madsen fra 1. Ægteskab der overtager fæstet efter faderen. Han gifter sig i 1706 med Karen Nielsdatter født 1679 med ukendt hjemsted. De får børnene Mads, Niels og tvillingerne Peder og Iver.
Igen er det sønnen Mads Kjeldsen der overtager fæstet, der i 1745 gifter sig med Johanne Andersdatter født 1724 i Mejrup. De får børnene Maren 1749, Karen 1750, Kjeld 1752, Anders 1756 og Jens 1761.
Sønnen Kjeld Madsen overtager fæstet og køber i 1803 gården for 900 rigsdaler og 310 rigsdaler for kirketiende. Han er gift 2 gange og bliver far til 16 børn, 7 i første ægteskab og 9 i andet ægteskab. Hans første kone er Marianne Christensdatter født 1761 i Mejrup og hun dør 39 år gammel i 1800. I andet ægteskab er han gift med Inger Nielsdatter født 1777 i Høgild, Aulum. Efter Kjeld Madsens død flytter enken til Over Skautrup med sine børn og sønnen Diderik Kjeldsen overtager Grønbæk.
Han gifter sig i 1838 med Bodil Kirstine Svenningsdatter, født 1802 i Vinding. De får børnene Inger 1840, Svenning 1842, Ane 1845, og Kjeld 1848. Diderik Kjeldsen dør i 1858, kun 52 år gammel og enken driver gården ved sønnernes hjælp indtil 1875. Da sønnerne overtager den, beslutter de at dele gården. Kjeld får fødegården som herefter kaldes Øster Grønbæk, og Svenning bygger Vester Grønbæk.
Mine 3 x tip oldeforældre (DortheThomasdatter far og mor)
Ifølge kirkebogen i Vinding sogn ved Dorthes fødsel 1758 hedder fadderen Thomas Bachs (jeg har ikke fundet moderen og faderens efternavn).
Mine 3 x tip oldeforældre (Christen Nielsens far og mor)
Niels Eggersgaard
Ukendt
Mine 3 x tip oldeforældre (Mette Jepsdatter far og mor)
Jep Jensen Kjærgaard født 1734 – død i Kjærgaard 20. maj 1810 i Aulum
Inger Jensen (Sørensdatter) født 1745 og død 9. september 1793 i Aulum
I Grønbæk familien har jeg nok et par generationer mere, som du også kan se i beskrivelsen fra Grønbæk gårde. Det var så din bedstefars Christen Eggersgaard Jensen s aner.
Jeg bemærkede lige i går at han døde samme dag i 1944 som søsteren Christiane gjorde. I mit slægtstræ har jeg også noget af din bedstemoders slægt, men det er ikke nedskrevet. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere for at der ikke findes fejl, men vil alligevel sige at jeg kontrollerer dobbelt, og derfor er der også tomme felter. Nogen kirkebøger er gået tabt eller der er sider som er ødelagte eller ulæselige og især Aulum har en svær og ulæselig bog. Håber du kan bruge noget af dette her, eller det kan give dig en hjælp til rumme din families aner.
Hilsen fra
Kirsten Grønbæk